Субота, 04.05.2024, 07:43
Вітаю Вас Гість | RSS

Станьківська ЗОШ І-ІІступенів

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 12
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Травень » 30 » День вшанування пам’яті Великого Каменяра в Станьківській ЗОШ I-II ступенів
09:46
День вшанування пам’яті Великого Каменяра в Станьківській ЗОШ I-II ступенів

«Ми не можемо назвати, мабуть,

жодної ділянки людського духу,

в якій би не працював І.Франко

і в якій він би не був великий»

Павло Загребельний

 

 

У 2016 році виповнилося 100 років від дня смерті Івана Яковича Франка. Поряд з Тарасом Шевченком та Лесею Українкою Іван Франко – один з найвидатніших поетів української літератури. Кожного, хто знайомиться з життям і діяльністю Великого Каменяра, вражає і захоплює багатогранний талант і дивовижна працьовитість цієї людини. 

Саме ця проста і добра людина, а водночас геніальний поет, справжній патріот українського народу зібрала учнів та вчителів у святковій залі Станьківської ЗОШ I-II ступенів 26 травня 2016 року. З метою виховання у молоді патріотизму, поваги до історії, враховуючи важливість постаті Івана Франка для розвитку української державності та української культури відбувся вечір-портрет «Я син народу, що вгору йде…» під керівництвом вчителя-словесника Зоряни Штурмак з використанням мультимедійної презентації.

Учасники мали змогу полинути у минуле, дізнатись, як і де ріс маленький Іванко, насолодитись його мовою, напитися Франкової поезії.

Ведучими заходу були незмінні Маліборський Михайло та Щербій Інна. Активну участь у його проведенні брали участь учні 5-9 класів. Зомчак Сергій, учень 6 класу, продемонстрував акторську майстерність, виконуючи роль малого Івана. Неперевершеними акторами виявилися учні 5 класу Зомчак Аліна та Філіпович Вікторія, беручи участь в інсценізації вірша «Киця». Учні 5 і 7 класів проявили власну яскраву індивідуальність, а також вміння виразно читати твори великого сина українського народу, зокрема «Дивувалась зима», «Дрімають села», «Ходить вітер по житі», «Погідна ніч літня в підгірськім краю!..», «Моя любов»,  «Пісня і праця», «Каменярі». Вчителем продемонстровано аудіозаписи та відеокліпи незрівнянних зразків пісень на слова

І. Франка, зокрема національний гімн «Не пора, не пора», «Червона калино, чого в лузі гнешся?..», «Час рікою пливе», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня».

Бібліотекар Ганна Остапишин презентувала неперевершені шедеври Франкової творчості, а саме: поезії, збірку казок для дітей «Коли ще звірі говорили», героями яких є хижий Вовк, мудрий Їжак, хитра Лисичка, дурний Осел, а також ряд оповідань, які постали на основі  власних спогадів про дитинство.

Вчитель зарубіжної літератури Марія Бойко підкреслила, що багатогранність таланту І.Франка більш ніж дивовижна. В одній особі поєдналися  поет, прозаїк і драматург, перекладач і літературний критик, історик і теоретик літератури, філософ, фольклорист, мовознавець, етнограф та економіст, один з найважливіших політиків Галичини кінця 19-початку 20 ст.

  Учасники заходу мали змогу подорожувати стежками Івана Франка. Вони зайшли в гості до Франка, побувавши в музеях-садибах. Відвідали пам’ятники, меморіальні дошки, встановлені Каменяреві, а також  парки, вулиці, Львівський університет, названі в його честь.

До того ж вчителі  Станьківської ЗОШ I-II ступенів в квітні організували екскурсію учнів в музей-оселю родини Івана Франка, що знаходиться в с. Підгірки, Калуського району. Вчитель-словесник  створила і показала фотоколаж.

Іван Франко жив і творив, випереджаючи час. Велика філософія життя, розгорнена у творах Франка, до кінця ще не збагнена. Як актуально і сьогодні звучать слова Каменяра!

Хай сяє нам благословенне ім'я славетного Франка!

Вчитель української мови та літератури

Зоряна Штурмак

 

Переглядів: 353 | Додав: заступник | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz